pripovedno gledališče gospodične bazilike
Novice
otroško pripovedno gledališče
O gledališču
predstave za otroke
Predstave
pripovedno gledališče
Dejavnosti
otroški teater
Galerija
otroški teater
Drugi projekti
pripovedno gledališče gospodične bazilike
Video
pripovedno gledališče gospodične bazilike
Povezave

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


O gledališču gospodične Bazilike


Pripovedno gledališče gdč. Bazilike je avtorsko gledališče lutkovne animatorke, igralke in pripovedovalke Katje Povše. V predstavah združuje lutkovno in gledališko formo s pripovedništvom. Predstave so uprizorjene pravljice in zgodbe iz svetovnega izročila. Gdč. Bazilika je pripovedovalka, ki z lutkami, zvokom in predmeti pripoveduje otrokom in odraslim.

 

Gledališče gdč. Bazilike je bilo za predstavo Zlati ključek nagrajeno na Bienalu lutkovnih ustvarjalcev 2007 za inovativen in poetičen pristop k pripovedovanju zgodb z lutko. “Katja Povše pri pripovedovanju pravljic lutke in predmeta ne uporablja samo kot rekvizita v službi pripovedi, temveč, ravno nasprotno, pripoved inovativno vključi v svoj lutkovni izraz. Ta je preprost, poetičen in minimalističen in pripomore k neposrednemu stiku z najmlajšo publiko.”, utemeljitev žirije.

Gospodična Bazilika

Je Nabiralka, nabira zgodbe. Nenavadne in razburljive.

 

Je Potovalka, ima rada potovalke, še rajši kovčke. V njih shranjuje tiste razburljive zgodbe, ki jih je nabrala na svojem nedokončanem potovanju. Potuje že dolgo. Zadnje čase z vlakom. Ne živi tako dolgo kot potuje. Potovanje ima za zajtrk, kosilo in večerjo. Pogosto tudi za desert.

 

Je Darovalka, nikoli ničesar ne odvrže. Raje podari.

 

Je Ustvarjalka, medtem ko čaka (na vlak), tudi sama kaj ustvari: oblikuje, nariše, sešije, .. in si zraven izmisli pravljico.

 

Je Pripovedovalka, pripoveduje, velikim in malim otrokom. Vsem, ki se radovedno podajo z njo v pustolovski svet zgodb. Pripoveduje, kar je slišala ali doživela na svojem popotovanju.

 

Katja Povše

 

Je lutkovna ustvarjalka- animatorka, igralka, režiserka in pripovedovalka. Z lutkarstvom se ukvarja že od l. 1992, sprva ljubiteljsko kot članica Mladinskega studia Lutkovnega gledališča Ljubljana in kasneje Društva lutkovnih ustvarjalcev, katerega članica je še danes. Pod okriljem tega društva je nastalo kar nekaj lutkovnih predstav za otroke in odrasle, kjer je sodelovala kot animatorka-igralka, režiserka in soustvarjalka. Izpopolnjevala se je na mednarodni lutkovni šoli v Charleville Mezieres v Franciji, na lutkovni akademiji v Bialystoku na Poljskem in na številnih drugih delavnicah ter za svoje delo prejela strokovne nagrade. Med l. 2001-2007 je bila članica igralsko animatorskega ansambla Lutkovnega gledališča Ljubljana. Od l. 2007 deluje kot samostojna ustvarjalka na področju kulture in se ukvarja z različnimi lutkovnimi in gledališkimi projekti ter vodi lutkovno gledališke delavnice.

 

CV Katja Povše

 

 

 

 

 

 

Ilustracije: Metka Wraber